Chirurgie vasculara

 

Chirurgie vasculara

BYPASS – UL ARTERIAL PERIFERIC

Bypass-ul arterial periferic este o interventie de revascularizare, folosita pentru imbunatatirea fluxului sanguin la pacienti cu afectiuni severe ale arterelor membrelor inferioare.

Afectiunile arterelor apar atunci cand aceste artere care aduc sange pentru muschii membrelor inferioare devin blocate datorita obstructiei cu un material numit placa, ce se formeaza la interiorul vasului de sange.

Daca blocajul este sever, pot aparea dureri caracteristice de tip claudicativ (la mers), dureri in repaus, parestezii, raceala tegumentara la nivelul membrului afectat.

Bypass-ul arterial periferic este un tratament pentru aceste afectiuni. In timpul operatiei de bypass arterial periferic, o vena sanatoasa (vena saphena magna) sau o proteza vascularan(din Dacron sau ePTFE-Polytetrafluoroethylene expandat) este grefata pe artera bolnava.

Prin efectuarea acestei operatii de bypass arterial periferic, graftul ocoleste portiunea blocata din artera. Acest nou pasaj inserat prin operatia de bypass arterial periferic va aduce sange bogat in oxygen pentru muschii membrelor inferioare.

Pot fi realizate multiple bypass-uri in timpul unei interventii, in functie de complexitatea si severitatea arterelor implicate in procesul atherosclerotic.

Opertia de bypass arterial este modalitatea de tratament (de revascularizare) cea mai raspandita si cu cele mai bune rezultate pe termen lung la pacientii cu astfel de leziuni arteriale.

Cele mai utilizate bypass-uri arteriale periferice si efectuate la clinica noastra, sunt:
Bypass-uri anatomice :

– bypass aorto-bi-femural
– bypass aorto-femural
– bypass ilio-femural
– bypass femuro-popliteu proximal si distal

Bypass-uri extraanatomice : bypass femuro-femural si
bypass axilo-femural

Medici:

Dr. Constantinescu Florin – medic specialist chirurgie vasculară
Dr. Demeter Timea – medic specialist chirurgie vasculară, competență ecografie Doppler vascular, ecografie generală
Dr. Jerzicska Ernő – medic specialist chirurgie vasculară, specialist chirurgie cardiovasculară
Dr. Toma Lucian – medic primar chirurgie generală, specialist chirurgie vasculară